22/11/12

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Α



Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2012
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ  ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Α
Κλειστοί οι Δήμοι της Αττικής την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. Συγκέντρωση διαμαρτύριας  στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 11 το πρωι.


Η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Αττικής που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και συζήτησε όλες τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση ενόψει και του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα συγκληθεί στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. τα εξής:
*Μια  νομιμοποιημένη από τη διαδικασία του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ διαδρομή κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενα κλεισίματα των Δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους και πρωτότυπες ενέργειες προβολής των αιτημάτων μας στο κέντρο των πόλεων και βέβαια στο κέντρο της Αθήνας.
Δεν μπορούμε πια να περιοριστούμε σε συμβολικές κινήσεις, το Συνέδριο μας πρέπει να αποφασίσει για πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους που θα φέρουν αποτελέσματα.
Και προφανώς, ως ΠΕΔ Αττικής, που πρώτοι ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις στα τέλη του Αυγούστου, ανάλογα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και την προοπτική που προσφέρουν, θα πάρουμε αν χρειαστεί και τις δικές μας αγωνιστικές αποφάσεις.
*Συμμετοχή των κατοίκων, των τελικά ωφελούμενων από το έργο και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στις κινητοποιήσεις μας μέσα από την ενημέρωση τους και τη διαμόρφωση επιτροπών στήριξης σε κάθε Δήμο ή και κεντρικά. Να πάμε στην κοινωνία και από εκεί να αντλήσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις. Με ένα τρόπο, να επανακαθορίσουμε ριζοσπαστικά τη στρατηγική των συμμαχιών μας. Ο ρόλος μας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας δείχνει και την δυναμική προοπτική για τη στρατηγική των συμμαχιών μας.
*Την  εκπόνηση από την ΚΕΔΕ ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού προγράμματος για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
*Συνεχίζουμε να αρνούμαστε ως Αυτοδιοίκηση κάθε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων τώρα και στο μέλλον. Αναζητούμε κάθε πρόσφορο μέσο, διοικητικό ή δικαστικό, για να εμποδίσουμε τις απολύσεις. Αναδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση τον άδικο και αποσπασματικό χαρακτήρα του μέτρου  και τις αρνητικές επιπτώσεις του στους πολίτες.
*Να γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Επίσης αποφασίζουμε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου κινητοποίηση διαμαρτυρίας των Δήμων της Αττικής που περιλαμβάνει: κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των Δήμων με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11π.μ.



14/11/12

Φαίνεται ότι κανένας υπάλληλος αορίστου χρόνου δεν θα τεθεί σε διαθεσιμότητα στο Δήμο Ζωγράφου

Καλές πληροφορίες μας ήρθαν από το Δήμο για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου εκτός ΑΣΕΠ κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού, διοικητικού λογιστικού, διοικητικού οικονομικού και γραμματέων. Φαίνεται ότι τελικά δεν πρόκειται να τεθεί κανείς σε διαθεσιμότητα αφού δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Καλό θα ήταν λοιπόν να περιοριστεί η ένταση των τελευταίων ημερών και οι οξύτατες αντιπαραθέσεις ακόμη και ανάμεσα στους ίδιου τους εργαζόμενους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι οι πάντες σε επαγρύπνηση αφού ο αγώνας στην αυτοδιοίκηση είναι κοινός.  Είναι βέβαιο, και το είδαν και άκουσαν όλοι, ότι η δημοτική αρχή από την πλευρά της δημοσιοποίησε και μάλιστα από πολύ νωρίς προς κάθε κατεύθυνση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τις προσπάθειές τους. Όλοι οφείλουν όμως να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους. Η εικόνα της πόλης τις τελευταίες ήμερες ήταν επιεικώς κακή με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται μπροστά σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και λεωφορειακές γραμμές. Είναι βέβαιο ότι αυτή η κατάσταση δεν ικανοποιεί κανένα ούτε φυσικά και τους ίδιους τους εργαζόμενους του Δήμου που οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της πόλης μας. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε όμορους Δήμους και μάλιστα σε δήμους όπου θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι δίκαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εκεί εργαζομένων δεν οδήγησαν ούτε σε αποκλεισμούς , ούτε σε καταλήψεις περισσότερο δε δεν μετέτρεψαν τις πόλεις σε σκουπιδότοπους. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή της πόλης στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων αφού από τα πρόσφατα μέτρα πλήττεται και απαξιώνεται η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. Όμως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, δημοτική αρχή και εργαζόμενοι οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των επιλογών τους στη δημόσια υγεία και ιδίως την υγεία των παιδιών και υπερηλίκων. Λίγη περισσότερη προσοχή σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα θέματα θα βοηθήσει και θα ενισχύσει τη θέση όλων των πλευρών.    

12/11/12

Κ. Καλλίρης : Δεν συμφωνούμε με την πρακτική απαξίωσης των Δήμων

Τα προβλήματα λύνονται με δημιουργικό διάλογο και όχι βίαιες αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι εκτός από εργαζόμενοι και δημότες. Θέλουμε τον έλεγχο και είμαστε συνεπείς. Αυτό που δεν θέλουμε είναι την απαξίωση και την καχυποψία. Οι δήμοι έχουν προσφέρει πολλά και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά στους δημότες, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζωγράφου Κωνσταντίνος Καλλίρης σε συζήτηση στον SKAI σήμερα 12/11/2012.

11/11/12

Ποιοι και πότε εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα

Να καθησυχάσει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για μία ακόμη φορά, κάνοντας γνωστό ότι δεν θα απολυθούν, αλλά, θα μετακινηθούν σε άλλες...
υπηρεσίες του Δημοσίου. Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου, «η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».Στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά άμεσα, εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής, ενώ, σημειώνεται ότι η διαδικασία ξεκινά με υπαλλήλους που δεν έχουν αξιολογηθεί ατομικά και, επιπροσθέτως, τονίζεται ότι «δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών – οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται».Αφορά μόνο υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον κλάδο διοικητικού. Συγκεκριμένα αφορά:-Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.-Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).-Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού-λογιστικού, διοικητικού-οικονομικού και διοικητικών γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκαν, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, διότι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, «στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Γι' αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ. Επίσης, τονίζεται ότι ο αριθμός μετακινήσεων είναι, πράγματι, περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί.


 Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον:

-Ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες
-Οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται.
-Οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.

 Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, σύμφωνα με το υπουργείο, οι ευαίσθητες υπηρεσίες, όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας).Σημειώνεται, δε, ότι οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Έτσι, προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, όσον αφορά τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).Τέλος, αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

7/11/12

ΚΕΔΕ, Δελτίο Τύπου για την απόσυρση των διατάξεων του Μνημονίου που καταρρακώνουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης


ΚΕΝΤΡΙΚΗ                                                                                            Αθήνα 07/11/2012
ΕΝΩΣΗ
ΔΗΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                                                                  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο διάστημα που προηγήθηκε της κατάθεσης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας επιδίωξε να έχει έναν καθαρό και ειλικρινή διάλογο με την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα, που είχε σαν στόχο να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια και ικανή να υπερασπιστεί την Κοινωνική Συνοχή και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες σύγχρονου κράτους.
Ως βάση του διαλόγου η ΚΕΔΕ έθεσε τη μεγάλη συμβολή των Δήμων στη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, όχι μόνο με τη νέα οργάνωση των δομών τους και τη δραστική μείωση των δαπανών τους αλλά ακόμη και με την προσωπική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και των αιρετών με τη μείωση των αποδοχών τους να ξεπερνά το 50%.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται εύκολα εάν αναλογιστούμε ότι από τον Καποδίστρια έως τον Καλλικράτη (01.01.2011) οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι μειώθηκαν από 1.034 σε 325 (-69%), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από 16.390 σε 9.375 (-43%), το Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των Δήμων από 5.880 σε 1.138 (-81%), οι σχολικές επιτροπές από 9.000 σε 850 (-91%) και οι Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες από 2.298 σε 940 (-80%) και οι αποχωρήσεις των εργαζομένων που ξεπέρασαν τις 8.000 στη διετία.
Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) μειώθηκαν από το 2009 στο 2012 κατά 60% και οι επιχορηγήσεις τους για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) μειώθηκαν κατά 55,16%, ενώ οι αποδόσεις της ΣΑΤΑ το 2012 είναι έως τώρα μηδενικές.
Με βάση τα παραπάνω ζητήσαμε από όλους να αντιληφθούν ότι για όλους τους Δήμους – και για ορισμένους περισσότερο – έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής και πως οποιαδήποτε άλλη περικοπή θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευσή τους και μαζί τους στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά χάρις στις κοινωνικές δράσεις και δομές των Δήμων.
Αντ’ αυτού οι διατάξεις που αφορούν στους Δήμους και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 απαξιώνουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών, καταργούν την αυτοτέλεια των Δήμων επιβάλοντας αντισυνταγματικά την επιτροπεία και αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία των Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα:
1.      Η σύσταση και η λειτουργία Παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (παράγραφος στ’ 4) αντίκειται στις Συνταγματικές διατάξεις και καταλύει στην πράξη την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι επιδιώκουν την διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, που ήδη είναι αρκετοί, αλλά δεν δέχονται την αντισυνταγματικά επιβαλλόμενη επιτροπεία.
2.      Η αποδιάρθρωση της λειτουργίας των Δήμων και ιδιαίτερα των κοινωνικοπρονοιακών δομών και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει, συντελείται με:
§        τις συνολικές ρυθμίσεις που αφορούν στις μετατάξεις, μεταφορές και καταργήσεις ειδικοτήτων και ειδικών θέσεων και ιδιαίτερα την προβλεπόμενη διαδικασία διαθεσιμότητας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απολύσεις,
§        τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
§        Επιπλέον, την από 01.01.2013 μεταφορά σωρείας αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την υλοποίηση των οποίων οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον προσωπικό.
Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, από κοινού, πρότειναν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η αναστάτωση που επιφέρουν οι ρυθμίσεις αυτές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι εξοικονόμηση πόρων. Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας οι λογικές αυτές βρίσκουν τελείως αντίθετους τους αιρετούς.
Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με συνεχόμενες παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων διεκδικεί από την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου έως και αυτή τη στιγμή, την απόσυρση των διατάξεων που καταρρακώνουν το θεσμό. 
 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

5/11/12

Δεν θα έχουν Δημάρχους οι υπό επιτροπεία δήμοι τονίζει η ΚΕΔΕ


Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην Επιτροπεία των «κόκκινων» δήμων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο εκφράζει με... ψήφισμά της η ΚΕΔΕ, «απειλώντας» ότι «αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή», προσθέτει χαρακτηριστικά σε ψήφισμά της.
Να σημειωθεί ότι το θέμα ετέθη κατά την πρωινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σπύρος Τζόκας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, «ο υπουργός μας άφησε με την εντύπωση ότι μένει σύμφωνος με τη ρύθμιση, λέγοντας μας:"διαφωνείτε με το ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος;"».
Παράλληλα, στο ψήφισμά της το δ. σ. της ΚΕΔΕ, «εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους» και «υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων».
Τέλος, η ΚΕΔΕ «με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών» αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, «προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων»

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το εξής:

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις αποδόσεις των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κατέληξε στο εξής ψήφισμα:
Το Δ. Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους. Προβλέψεις που εγείρουν θέμα πολιτικής ηθικής τάξης, καθώς υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης δέσμευση για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία.
Δηλώνει δε με κατηγορηματική βεβαιότητα, ότι τα νέα μέτρα και οι περικοπές οδηγούν τους δήμους της χώρας με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων και εν τέλει σε κατάρρευση του ίδιου του θεσμού.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει πως οι δήμοι, οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτούς έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Και ως εκ τούτου καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι του κράτους.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους Δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει τα εξής:
Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε ούτε πρόκειται αν αρνηθεί τον οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, αγωνίζεται και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη διαφάνεια. Άλλο όμως η διαφάνεια και άλλο η κατάργηση των ίδιων των θεσμών. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου του θεσμού.
Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή.
Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι η επιβολή οριζόντιας και καθολικής απαγόρευσης των προσλήψεων έχει οδηγήσει πολλούς δήμους και ιδιαίτερα στα νησιά - παρά τις πρόνοιες του άρθρου 102 του Συντάγματος για την ύπαρξη ειδικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές - και στις ορεινές περιοχές της χώρας, να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κάσο, ή να απασχολούν ελαχιστότατους υπαλλήλους, όπως συμβαίνει σε Χάλκη, Φολέγανδρο, Αγαθονήσι κ.α.
Η πολιτική αυτή επιφέρει τραγικές συνέπειες με ευρύτερες κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να δείξει το ενδιαφέρον και την πρόνοια που αρμόζει στις δύσκολες σημερινές περιστάσεις για να αποφευχθούν δυσάρεστες εθνικές επιπτώσεις, πρωτίστως για το νησιωτικό χώρο.
Για το λόγο αυτό ζητά την εξαίρεση των νησιών από τον κανόνα απαγόρευσης προσλήψεων. Επίσης η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα υπαγορεύει ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τη στελέχωση των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Η ΚΕΔΕ, συνεκτιμώντας το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, θα περιμένει τις απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων.