10/5/13

ΚΕΔΕ: Όχι στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμωνΑντίθετη με την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων είναι η ΚΕΔΕ, όπως προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης επεσήμανε ότι ειδικά με το άρθρο 4 (που αφορά την κατάργηση ή τη συγχώνευση ή την αναμόρφωση των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων) επιτρέπεται η διάλυση όλων των συνεκτικών δεσμών – θεσμών της δημόσιας διοίκησης στη χώρα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης « με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα κατάργησης όλων των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συμπλήρωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές «δεν στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά την πλήρη διάλυσή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης, που τόνισε ότι το νομοσχέδιο «θα σημάνει την κατάργηση της αυτοδιοίκησης» αφού, όπως εξήγησε, θα μπορούν να καταργούνται οργανισμοί χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγχρόνως, σημειώθηκε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με την κατάργηση των ΝΠΙΔ θα καταργούνται και οι θέσεις προσωπικού. Όπως τονίστηκε, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα απορροφούνται σε άλλες υπηρεσίες των δήμων -κάτι για το οποίο είχε υπάρξει δέσμευση- αλλά θα απολύονται. Στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ειδικά για τους ΟΤΑ, οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας θα εγκρίνονται, θα αντικαθίστανται, θα τροποποιούνται. Δεν διευκρινίζεται όμως με ποιον τρόπο.
Κατανομή ΚΑΠ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ απασχόλησε επίσης η νέα κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς τους δήμους με βάση την απογραφή του 2011. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, η νέα κατανομή των ΚΑΠ αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα του επερχόμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηξε προμελέτη της ΕΕΤΑΑ για το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, ενώ παρατηρήσεις διατύπωσε από την πλευρά της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μουράτογλου.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της ΕΕΤΑΑ, το συνολικό ανελαστικό κόστος λειτουργίας των δήμων ανέρχεται σε 3,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,05 εκατ. αφορά ανταποδοτικές υπηρεσίες που καλύπτονται από ανταποδοτικά έσοδα. Οπότε, η χρηματοδότηση που απαιτείται μέσω των ΚΑΠ ανέρχεται σε 2,574 εκατ. ευρώ. Όμως, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί στα 1,272 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 50%. Ο δραστικός, λοιπόν, περιορισμός του προϋπολογισμού θα έχει ως συνέπεια τη δραστική μείωση υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου