4/7/12

Σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση


Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου – Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο κατάμεστο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου παρουσίασε η θεατρική ομάδα της κοινωνική επανένταξης του 18 ΑΝΩ σε διασκευή της τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 21:00.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ζωγράφου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ με την υποστήριξη του Δήμου Ζωγράφου.
«Μέσα στη θεατρική ομάδα ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει τη δημιουργική του φύση. Επιτρέπει στον εαυτό του να ορθώσει το ανάστημά του μπροστά σε οποιαδήποτε εμπόδια. Δεν υπάρχουν πλέον αδιέξοδα. Από σκιά που ήταν πριν και παρατηρητής της ζωής οδηγεί τον εαυτό του μέσω της θέλησης και της ομάδας στο προσκήνιο. Βγαίνει στο φως. Γίνεται πρωταγωνιστής».
Μ’ αυτά τα λόγια ο Παναγιώτης Ζαγανιάρης, δραματοθεραπευτής στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, παρουσίασε στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο την προσπάθεια των μελών της θεατρικής ομάδας να ‘κερδίσουν’ τη ζωή δαμάζοντας την τέχνη του θεάτρου.
Για την προσπάθεια αυτή μίλησε η Ευγενία, ένα από τα μέλη της θεατρική ομάδας, προλογίζοντας το έργο:
 «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πολλή περηφάνια. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση για μας. Είναι μια ευκαιρία για τη ζωή μας. Μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας. Η μεγαλύτερη ανάγκη μας είναι να ‘μεγαλώσουμε’. Να πλατύνουμε. Να γίνουμε ένα με όλη την κοινωνία. Η ανάγκη μας, τα θέλω μας είναι ίδια και άλλο πια δεν παζαρεύονται γιατί είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε τον πολιτισμό μας να τον βλέπουμε και να τον μυρίζουμε παντού γύρω μας. Θέλουμε την τρίτη ηλικία δίχως το φόβο και την αγωνία. Καθάριο να ‘ναι το βλέμμα της μπροστά στο μεγάλο φινάλε. Θέλουμε την παιδεία μας υγιή και ζωντανή. Να μεγαλώνει κοντά μας γιατί είναι το μέλλον μας. Θέλουμε τους μετανάστες συντρόφους στο πλάι μας. Ίδιους με το δικό μας μπόι. Έχουμε δικαίωμα στη ζωή και πάνω απ’ όλα στην αξιοπρέπειά μας. Η θεατρική ομάδα του 18 ΑΝΩ είναι για μας εμπειρία ζωής. Μας έχει βοηθήσει μέσα από τους ρόλους και την ταύτιση που κάνουμε να δούμε πολλά κομμάτια από τον εαυτό μας. Εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλο σε όλη αυτή την προσπάθεια για το θεατρικό και αγγίξαμε την ιδιαιτερότητα ο ένας του άλλου. Μέσα από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ελπίζουμε ότι απόψε θα επικοινωνήσουμε και μαζί σας».

Πράγματι όσοι βρέθηκαν στο θέατρο ένοιωσαν τη συγκίνηση και τη ζεστασιά της επικοινωνίας και της συνάντησης μέσα από τη θεατρική πράξη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου Στέργιος Σαππάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου Πρόληψης στο Δήμο μας εδώ και 12 χρόνια και ιδίως στις δράσεις και τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς και γονείς που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τη μόρφωσή τους.
Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Παναγιώτης Τριανταφύλλου ο οποίος ανέφερε ότι η πρόληψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στην εποχή της κοινωνικής κρίσης που περνάμε, ενώ έκανε μια αναφορά στο έργο των 71 Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα που εργάζονται με όλες τις κοινωνικές ομάδες που συμμετέχουν στην κοινωνικοποίηση των νέων ώστε να ενισχύσουν τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των νέων για να μπορέσουν να αντισταθούν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και σε οποιαδήποτε κοινωνική και ατομική παθογένεια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης ο οποίος έκλεισε τη βραδιά ευχαριστώντας τους συντελεστές της παράστασης για τη συγκίνηση που μας πρόσφεραν και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου – Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας 
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
Ανακρέοντος 60, 15771 Ζωγράφου, 210 7473328-9, 7778542 email: kepheo@otenet.gr, www.kepheo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου